Wat is acupunctuur

Traditionele Chinese Geneeskunde

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Het gaat hierbij om het idee dat wij levensenergie hebben, Qi / Chi (spreek uit: tsjie), in onze meridianen/energiebanen. De acupuncturist stimuleert de acupunctuurpunten op de meridianen. Zo kan de energie beter stromen en klachten verminderen.

Geen bijwerkingen

Het voordeel van acupunctuur is dat er geen vervelende bijwerkingen zijn en dat je meerdere klachten tegelijk kan behandelen. Je kunt acupunctuur en reguliere therapie tegelijk doen.

Meer therapievormen

De Chinese geneeskunde kent ook moxa, dit is een gedroogd kruid. Je verwarmt dan de acupunctuurpunten. Verder bestaat er nog kruidentherapie, Tui Na (=massage), cupping, ooracupunctuur, Tai Chi (= Chinese gevechtskunst) en Chi Gong (=mindfull bewegen). Ikzelf maak het meest gebruik van acupunctuur en moxa.

Japanse acupunctuur

De Japanse acupunctuur komt voort uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het verschil met de Chinese acupunctuur is dat je dunnere naalden gebruikt en oppervlakkiger inbrengt of dat ze helemaal niet door de huid gaan. Daardoor is de Japanse acupunctuur vrijwel altijd pijnloos, meer ontspannend en daardoor heel effectief. Voor kinderen of mensen die angstig zijn voor de naalden biedt deze vorm van acupunctuur een uitkomst.

Yin en Yang

Dit symbool komt voort uit het Taoïsme. Een belangrijk ideaal hiervan is: leven in harmonie met de natuur. Yin en Yang zijn afhankelijk van elkaar en gaan in elkaar over, zoals dag naar nacht, man en vrouw. En in het lichaam bijvoorbeeld voor en achter, koud en warm. Yin en Yang zijn altijd in beweging. Als Yin en Yang in balans zijn, is dat geen statische toestand maar het betekent dat iemand in staat is zich onder alle omstandigheden aan veranderingen aan te passen. Ondanks dat ontregeling van yin en yang tot ziekte kan leiden, geeft ontregeling ook nieuwe inzichten/mogelijkheden.

“Een nieuw begin wordt vaak vermomd als een pijnlijk einde“

Lao Tse