Acupunctuur overgang
Vrouwen en de overgang
De overgang bij vrouwen is een natuurlijk proces. De hormoonhuishouding verandert dan, de productie van de hormonen progesteron en oestrogeen neemt af. Dit vindt plaats in de eierstokken. De overgang begint meestal tussen de 45 en 55 jaar. Maar dit proces kan al veel eerder beginnen, bijvoorbeeld al vanaf je 35e jaar. Als je een jaar lang geen menstruatie hebt gehad, dan heet dat moment de menopauze. Dat kun je dus pas achteraf vaststellen. Je kunt dan geen kinderen meer krijgen.
Klachten door de overgang bij vrouwen
Veel vrouwen, zo’n 80% die in de overgang zijn, ervaren lichamelijke en emotionele klachten. Hiervan hebben 30% zulke heftige klachten dat functioneren in het dagelijks leven niet meer mogelijk is. Helaas krijgen ze vaak te horen “het hoort erbij” of “het gaat wel over”. Overgangsklachten kunnen heel divers zijn en daardoor herkennen vaak vrouwen zelf niet dat deze bij de overgang horen.
De meest voorkomende klachten bij de overgang bij vrouwen
- Nachtzweten en opvliegers
- Stemmingswisselingen/depressieve gevoelens
- Hoofdpijn
- Slecht slapen
- Seksuele problemen
- Andere klachten:
- Hartkloppingen
- Gewichtstoename
- Haarverlies
- Geheugen – en concentratiestoornissen
- Moeheid
- Spier- en gewrichtsklachten
- Blaasklachten
- Droge slijmvliezen oog, neus, mond
- Gevoelige borsten
- Onrustig/ gejaagd gevoel
- Vocht vasthouden
- Minder zorgzaam
- Minder kunnen multitasken
- Stemveranderingen
- Oorsuizen
- Huidveranderingen
- Motivatieveranderingen
Met acupunctuur is vaak meer herstel mogelijk dan je in eerste instantie dacht!
Andropauze: mannen en de overgang
Ook mannen komen in de overgang. Dit heeft te maken met het hormoon testosteron. De productie hiervan daalt vanaf je 40e jaar. Dit is een normaal proces en heet de penopauze of andropauze. Testosteron wordt voor 95% in de testikels (teelballen) gemaakt. Testosteron heeft invloed op de hersenen, immuunsysteem, erectiekracht, libido, botten, bloed, spieren. Kortom het heeft op het hele lichaam van de man invloed.
Klachten door de overgang bij mannen
Ongeveer 12% van de mannen tussen de 40 en 70 jaar ervaart klachten. Omdat de klachten zo divers zijn, net als bij vrouwen, herkennen mannen het zelf niet en worden deze ook door andere hulpverleners niet herkend. Ook blijkt het nog steeds voor mannen een taboe te zijn om hierover te praten.
De meest voorkomende klachten bij de overgang bij mannen
- Opvliegers, zweetaanvallen
- Lusteloos, vermoeidheid
- Afname libido
- Erectieproblemen
- Minder spierkracht/uithoudingsvermogen, meer buikvet
- Bloedarmoede
- Botontkalking
- Slaapproblemen
- Depressieve klachten, stemmingswisselingen
De prostaatvergroting; ander verschijnsel tijdens overgang mannen
Naast de daling in de productie van testosteron, gaat vanaf je 45e jaar de prostaat groeien. Ook dit is een normaal verschijnsel. Bij bijna 30% van de mannen is de prostaat zo groot geworden dat ze klachten krijgen. De prostaat is een klier die om de plasbuis ligt en produceert prostaatvocht. Dit vocht houdt de zaadcellen in leven bij een zaadlozing.
Prostaatklachten
- Een zwakkere straal
- Een onderbroken straal
- Moeilijk op gang komen van de straal
- Vaker plassen, vooral ’s nachts
- Nadruppelen
- Gevoel dat de blaas niet helemaal leeg is na plassen
- Incontinent
- Pijn
Acupunctuur en de overgang
Acupunctuur kan goed helpen om de intensiteit of de frequentie van je klachten te verminderen. De hormoonhuishouding komt meer in balans. Het aantal behandelingen hangt af van hoe erg de klachten zijn en jouw algehele conditie. Voor vragen of mocht je klacht er niet bij staan, neem dan contact op via 06-42238241 of email: liesbeth@acupunctuurang.nl.
Behandelingen
Een behandeling begint met een intake gesprek, dat gaat over de klachten, medische voorgeschiedenis en algemene conditie.
Voor welke klachten
Er zijn met acupunctuur geen vervelende bijwerkingen en er kunnen meerdere klachten tegelijk wordt behandeld.
Over Liesbeth
Door mijn Chinees-Indonesische vader, die zijn acupunctuurpraktijk aan huis hield, is de Oosterse traditie mij met de rijstlepel ingegooid.